Sådan kommunikerer du mod misinformation og fake news på sociale medier

 

Misinformation og fake news fylder i kommentarsporene på sociale medier. Det kan være i form af artikler fra tvivlsomme kilder eller linkfarms, det kan være konstruerede citater eller videoer, eller memes og billeder, der ligner screenshots fra samtaler andre steder på nettet.

Et par eksempler er disse, der optrådte i en tråd om covid-19. De blev postet som enkeltbilleder, uden nærmere forklaring:

Et andet eksempel er disse klip fra et særdeles tvivlsomt site, der er et interview med en endnu mere tvivlsom kilde, der blandet andet mener at staten lyver med det formål at slå dig ihjel. Artiklen er nøje konstrueret, så den i form og skrivefacon godt kan forveksles med en fagartikel.

Hvordan skal man forholde sig til dem, når de fylder kommentarsporet op? (Måske har du lagt mærke til at misinformation og fake news gerne kommer i bølger - store bølger!))

Det mest nærliggende er at skjule, slette eller blokere brugeren. Desværre leder det ofte de personer der poster til at føle, at der er noget om snakken - “de skjuler noget for os!”. Det kan også være at man som organisation har valgt, at alt hvad der ikke er direkte trusler, hadetale eller injurier får lov at stå. Og at man har en inkluderende tilgang.

Men man kan ikke bare lade misinformation og fake news stå uimodsagt. Hvis man ikke sletter det (hvilken man ind i mellem kan gøre under de almindelige spamregler), så skal man kommunikere, af hensyn til de, der følger med i samtalen.

Et af de greb man kan bruge, er at deklarere tråden, og de enkelte kommentarer. Jeg forklarer nærmere om det i videoen nedenfor, men dansk enkelt går det ud på at svare på hver eneste bid fake news, misinformation og andet vildledende materiale med noget i stil med:

“Til jer, der læser med her: Der forekommer misinformation i denne tråd, feks. denne kommentar. Vi lader det stå, men beder alle om at være særligt opmærksomme, når I læser med og når I f.eks. klikker på links“

Det fungerer på samme måde som at deklarere fødevarer - man skal sige til, hvis der er noget i, der kan være skadeligt i store mængder. Man kan godt indtage det, men man skal oplyses om, hvad det er!

Samtidig, ved at dominere jeres eget kommentarspor på den måde, så sender I også et meget klart signal: Det er jeres digitale rum, og I har nogle husregler, som I vil håndhæve. Og I ønsker at jeres digitale rum skal være et sikkert sted for alle at færdes.

PS. Hvad er egentlig forskellen på misinformation, fake news og disinformation? Kig på denne fine lille oversigt >

 
Katrine Thielke