Få svaret: Sådan tager du dig af sølvpapirshatte, konspirationsteoretikere og andre trolls

 

Hvad gør man, når brugerne gidseltager dit kommentarspor til deres egen agenda - og når den agenda er - i bedste fald - ekstraordinær og ekstrem?

“Sølvpapirshatte” er et slangudtryk for personer, der har et verdenssyn udover det sædvanlige. De kan mene at have fundet sammenhænge, som ingen andre har set, eller personerne kan have en stor - til tider overdreven - angst for at de eller verden bliver ramt af ekstraordinære fænomener.

En underkategori af sølvpapirshatte er konspirationsteoretikere. Og hvad er så det?

”En konspirationsteori er forestillingen om, at en begivenhed er sket eller en situation er indtrådt som følge af en sammensværgelse i hemmelige og magtfulde kredse, som ofte er politisk motiverede, når andre forklaringer er mere sandsynlige” (Wikipedia)
En konspirationsteoretiker har således en meget stærk overbevisning og en klar, egen indsigt, som personerne meget gerne vil udbrede eller afdække yderligere. Al fakta der modbeviser konspirationsteorien vil blive set som bevis på den gennemgribende konspiration.

Problemet i kommentarsporet er, at både sølvpapirshatte og konspirationsteoretikere meget gerne missionere. De vil gerne “vække” resten af befolkningen, og tager sig tid til at kommunikere ganske omfangsrigt - og til tider aggressivt.

Så, what to do?

Katrine anbefaler fluepapirstaktikken, hvor man trækker dialogen til én bestemt post, og samler dem der. Man svarer og svarer - og ved at samle den dialog der, forstyrrer det mindre.

Man skal dog ikke regne med at overbevise dem! Det handler om at sikre, at de ikke påvirker andre for meget og så ens kommunikation ikke bliver overtaget. Deres påstande skal ikke stå uimodsagt.

Maia anbefaler at man forholder sig til, om man vil lade det stå. Man lægger jo platform til. Særligt de mere farlige konspirationsteorier skal man ikke lade stå. Digital dialog er en boksekamp, man tager for publikums skyld.

Det ypperste man kan opnå i en dialog med en sølvpapirshattene eller en konspirationsteoretiker er, at så tvivl hos dem - måske er deres sandhed ikke den eneste. Forvent dog ikke, at de offentligt anerkender den tvivl.

“FÅ SVARET” ER EN VIDEOBREVKASSE LAVET AF KATRINE EMME THIELKE OG MAIA KAHLKE LORENTZEN

Maia er specialiseret i digital kultur, online had-fællesskaber og digital chikane. Hun har fulgt manosfæren i mange år og er en erfaren taler og oplægsholder. Hun er en del af Cybernauterne.

Katrine er specialiseret i community management, håndtering af digitale kriser og træning af teams i digital kundeservice. Hun er en erfaren underviser og oplægsholder.

Sammen med Nana Dall har Maia og Katrine skrevet bogen “Kan trold tæmmes” om digital debatkultur.

Skriv til “Få Svaret” på katrine@thielke.dk og maia@cybernauterne.dk

 
Katrine Thielke